Het de-identificeren van je ego is een concept dat vaak voorkomt in spirituele en psychologische contexten, waarbij het draait om het verminderen of loslaten van het sterke gevoel van “ik” of “zelf” dat ons vaak scheidt van de wereld om ons heen. Dit kan worden gezien als een proces waarbij iemand niet langer sterk identificeert met het eigen ego (de eigen persoonlijkheid, verlangens, angsten en overtuigingen) en zich openstelt voor een breder perspectief op het leven en de wereld.
Voor veel mensen kan het beangstigend zijn om je identificatie los te laten. "Wat blijft er dan nog van me over?" is een veelvoorkomende vraag. Waar heb ik dan nog houvast aan wie ik ben? Wie of wat ben ik dan wel?
Een boeddhistische uitspraak is: "Je bent niet je denken, niet je ego, niet eens je lichaam. Je bent puur bewustzijn."
Uiteraard voel je dit niet zo als je nog volledig in die identificatie zit. Dat ontwaken is een langzaam proces, wat jaren kan duren. Maar als je bereidt bent het werk te doen, echt naar jezelf durft te kijken, en dingen los kan laten, zul je ervaren wat men hiermee bedoelt. De bevrijding die het oplevert zal je steeds meer in verbinding brengen met jezelf, de wereld en de mensen om je heen.
De eerste stap is meestal bewust worden van hoe sterk je ego en zelfbeeld aanwezig zijn. Dit betekent het observeren van je gedachten en emoties zonder jezelf er volledig mee te identificeren. Door middel van meditatie, reflectie of mindfulness kun je leren om gedachten en gevoelens te zien als tijdelijke ervaringen in plaats van als je ware identiteit. Je kunt bijvoorbeeld proberen om elke dag eens drie momenten te pakken waarin je 5 minuten alleen in een ruimte bent. In plaats van je gedachten automatisch te geloven of ernaar te handelen, probeer ze te observeren zonder oordeel. Door het onderscheid te maken tussen jouw kernzelf en je gedachten, kun je leren inzien dat je gedachten vaak vanuit je ego voortkomen, vooral als ze gaan over competitie, angst, of oordelen over anderen en jezelf.
Het ego is vaak de bron van oordelen, niet alleen over anderen maar ook over jezelf. Door oordeelvrij te zijn, kun je een zachtere, accepterende houding ontwikkelen die helpt om minder gericht te zijn op jezelf en meer op de wereld om je heen.
Een volgende stap kan zijn het loslaten van al te veel verlangens. Het ego voedt zich vaak met verlangens, zoals erkenning, status, en succes. Door te leren tevreden te zijn met wat je hebt en minder gehecht te zijn aan externe validatie, verzwak je het ego en voorkom je dat je identiteit volledig wordt opgebouwd rond deze verlangens. Dit is namelijk geen stabiele basis maar meer als een kaartenhuis. Een betere strategie is het opbouwen van eigenwaarde, zelfwaardering en zelfkennis, zonder dat daarin aan een voorwaarde moet worden voldaan.
Deze uitspraken kun je voor jezelf eerst onderzoeken, en daarna gebruiken als mantra:
"Ik ben niet mijn verleden, ik heb een verleden"
"Ik ben niet mijn gedachten, ik heb gedachten."
"Ik ben niet mijn lichaam, ik heb een lichaam."
"Ik heb geen bewustzijn, ik ben bewustzijn"
Tijdens diepe spirituele ervaringen of bepaalde psychedelische ervaringen, zoals die met ayahuasca of psilocybine, kan er sprake zijn van "de-identificatie," waarbij het gevoel van een afgescheiden zelf tijdelijk verdwijnt. Voor veel mensen biedt het een spirituele, therapeutische of levensveranderende ervaring. Het kan je perceptie verplaatsen van jezelf zien in de wereld, naar de wereld in jezelf zien. Groter, alles omvattender en completer.
Het doel van ego-deidentificatie is echter niet om het ego volledig te verwijderen, want een ego kan ook nuttig zijn voor zelfbehoud en motivatie. Het idee is om minder afhankelijk te worden van het ego, zodat het een dienende rol heeft in plaats van een leidende. Wat zal leiden tot een groter gevoel van vrijheid, innerlijke vrede en verbinding.
Reactie plaatsen
Reacties